pl en

Czy każdy okap da się wbudować w szafkę?

okap

Okap to standardowy element wyposażenia każdej kuchni. Dzięki niemu  podczas gotowania można zmniejszyć ilość obecnych w kuchni i w innych pomieszczeniach zapachów oraz szybko usunąć z pomieszczenia nadmiar pary wodnej. Bez okapu w zasadzie w całym domu zawsze unosiłyby się wytwarzane podczas gotowania, smażenia i pieczenia potraw zapachy. Jednym z najczęściej wybieranych sposobów montażu okapu jest wbudowanie urządzenia w znajdującą się nad płytą grzewczą szafkę. Czy można tak zrobić z każdym okapem?

Jakie okapy kuchenne można wbudować w szafkę?

W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostępnych jest obecnie wiele rodzajów okapów kuchennych. Nie każdy rodzaj okapu nadaje się jednak do umieszczenia na dole szafki kuchennej. Taki sposób montażu możliwy jest tylko z zastosowaniem okapów do zabudowy, czyli okapów podszafkowych.

Innymi rodzajami okapów są jeszcze m.in. okapy sufitowe, które montuje się w suficie podwieszanym, okapy do wbudowania w blat kuchenny, które umieszcza się obok płyty grzewczej oraz umieszczane na ścianie okapy przyścienne.

Czy warto stosować okap wbudowany w szafkę?

Wiele osób podczas projektowania swoich kuchni na początku zastanawia się nad tym, czy na pewno trzeba umieścić w niej też okap. Element ten w wielu przypadkach może zaburzać osiągnięty efekt aranżacji wnętrza. Okapy podszafkowe stają się jednak integralną częścią przygotowanej zabudowy kuchennej na zamówienie. Taki okap jest praktycznie niewidoczny i nie staje się głównym widocznym elementem wykończenia. W żaden sposób nie zwraca też na siebie uwagi domowników i odwiedzających ich gości.

Zastanawiając się nad zastosowaniem tego rodzaju okapu warto pamiętać o tym, że będzie on zajmował tylko niewielką część szafki kuchennej. Pozostała jej cześć będzie mogła być bez problemu wykorzystana do innych celów. Ważną zaletą okapów, które są wbudowane w znajdujące się nad płytami grzewczymi szafki jest to, że mają one wbudowane własne światło, które będzie dla nas dużym wsparciem w trakcie przygotowywania posiłków.